EVDEKİ KÖTÜ KOKULAR NASIL TEMİZLENİR? FERAH BİR ORTAM İÇİN İPUÇLARI


Evde içilen sigaranın kokusu, tuvaletten eve sinen kötü kokular, bekletilmiş çöp, yeni pişirilen yemek kokusu ve kızartma kokusu evlerde istenmeyen kötü kokulardan birkaçıdır. Günlük yaşantımızı olumsuz şekilde etkileyen bu kötü kokulardan hemen hemen herkes rahatsızlık duyar. Yaşadığımız ev içerisinde kötü koku oluştuğu zaman ve kötü kokunun kaynağı biliniyorsa, bu durumu çözmek oldukça kolaydır. 

Ev ortamında oluşan kötü kokulara genellikle insan vücudu refleks geliştirir. Refleks halinde burun delikleri kısılır ve nefes alma hızı yavaşlar. Bu durumun uzun sürmesi, kişinin temiz hava alma ihtiyacını arttırır. Kötü kokuların genellikle psikolojik olarak etkileri de vardır. Ev ortamında bulunan kötü ve ağır kokular, sinirlilik ve yorgunluk hali geliştirir. Ağır ve kötü kokular aynı zamanda ortamda bulunan zararlı bakteri ve gözle görülmeyecek mikroplarında olduğunu da gösterir. Zararlı bakteriler ve mikroplar bazı hastalıklara sebep olan önemli belirtiler arasındadır. 

Ev ortamında bulunan kötü kokular, direkt beyne sinyal gönderen unsurlar arasındadır. Ağır ve kötü kokular genellikle stresi arttırırken, güzel kokular ise vücudu rahatlatan bir etki yaratır. Hoş ve güzel kokuların genellikle konsantrasyonu etkilediği de görülür. Evde bulunan diğer kötü kokular arasında ise rutubet, nem ve küf gibi kokular ise bazı solunum yolu hastalıkların oluşmasına sebep olur. 

Evde oluşan kötü ve ağır kokuların kaynağı bazen bilinmediği zaman bu kokunun ortadan kaldırılması olumsuz etki yaratır. Günlük yaşamda birçok etken, kötü ve ağır kokulara sebep olabilir. Ev ortamında oluşan kötü kokuların evden veya evde yapılan bazı işlerden kaynaklandığından dolayıdır. Ev ortamında en çok rastlanan kötü ve ağır kokuların sorunları ve nedenleri vardır

YEMEK KOKUSU

Mutfakta pişirilmiş yemek kokusu, evdeki bütün odalara kolay bir şekilde ulaşarak, ağır bir kokuya dönüşebilir. Fırından taze çıkmış kurabiyelerin mis kokusu her zaman kokuyu alan kişileri tebessümle karşılar, fakat bazı pişirilen yemeklerin ağır kokusunun evdeki perdelere, koltuklara ve halılara sinmesinden hiç hoşlanmayız. Mutfakta kavrulmuş soğan, kızartma ve lahana gibi bazı sebzelerin ağır kokusu, kötü kokuların en başında yer alır. Mutfaktaki kötü ve ağır kokuları engellemenin kolay yollarından bir tanesi ise aspiratörü en yüksek seviyede çalıştırmak ve yemek pişerken mutfak pencerelerini açmaktır. 

Kızartma yapmak istediğiniz zaman bir taraftan bir kap içinde kabuk tarçın ya da defne yaprağı kaynatılırsa eğer, oluşabilecek kötü kokuları engellemiş oluruz. Vazgeçilmez sebzeler arasında olan karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt eklemek, kereviz pişirmek istediğinizde küçük bir tabak içine bir parça lahana turşusu koymak ve lahana pişirmek istediğiniz zaman ise doğal kumaştan yapılmış olan bir torba içerisine ekmek içi koymak ve bunu tencere içine yerleştirmek evde oluşabilecek ağır ve kötü kokuları bir nebze olsa da azaltacaktır. Ocakta kavrulmuş olan soğan kokusunu yok etmek için, bir taraftan teflon tava içinde Türk kahvesi kavurmak, kavrulan soğan kokusunun oluşturduğu kötü kokuyu yok edecektir. 

BALIK KOKUSU

Yemek kokusu denince akla bir diğer kötü kokan şeylerin başında da balık geliyor. Ev ortamından kolayca çıkmayan kötü kokuların en başında balık kokusu gelir. Yemesi ve lezzeti güzel olsa bile, balık kokusu günlerce evden çıkmaz. Bu durum genellikle çoğu kişiyi balık yemekten uzaklaştırır. Balık kokusunu giderecek olan alkali bileşikler arasında en iyi yöntem, asidik yapısından dolayı limondur. Limon gibi asidik özelliğe sahip olan bileşikten faydalanarak ev ortamında oluşan balık kokusunu giderebiliriz. 

Balık kızarttığınız yağın içine limon sıkmak, kötü koku oluşumuna etkili olan en iyi yöntemler arasındadır. Balık kızarttığınız esnada başka bir kap içerisinde sirkeli su kaynatmak da balık kokusunun oluşumuna engel olacaktır. Fırına girebilecek bir kap içine tarçın serpip fırında ısıtmak da balık kokusuna iyi gelecek diğer yöntemler arasındadır. 

ÇÖP KOKUSU

Mutfakta bekletilmiş çöp, ev ortamında ağır bir koku bırakır. Konu çöp olunca, evdeki ağır ve kötü kokulardan kurtulmanın en etkili yolu ise uygun ve temiz kokulu çöp poşetleri almaktır. Yemek artıkları ve hoş kokmayan sebze kabukları, ayrı bir şekilde poşetlenerek çöp torbası içine atılırsa eğer, ağır kokan çöp kokularını önlemek için ideal bir yöntemdir. 

SİGARA KOKUSU

Evde sigara içilen mekanlardan bir taneside mutfaklardır. Bu sebeple mutfaklarda sigara içiliyorsa eğer mutfak kapısı daima kapalı tutulmalıdır. Sigara içilen ortamda kokulu mum yakmak herkesçe bilinen yöntemler arasındadır. Küçük kap içine bir kaşık karbonat ekleyip, bir su bardağı su konulursa eğer, sigara kokusuna etkili bir yöntem olacaktır. Evde oluşan sigara kokusuna engel olacak diğer yöntemlerden bir tanesi de, küçük bir tencere içine bir kapak çamaşır yumuşatıcısı ekleyerek kaynatmak olacaktır. Çamaşır yumuşatıcısı kaynadıktan sonra bu suyu ev ortamında dolaştırırsak eğer, hoş kokunun eve yayılmasını sağlarız. 

AYAKKABI KOKUSU

Ev ortamında oluşan kötü bir kokuyu azaltmak istiyorsak eğer, her köşeyi iyi bir şekilde incelemek gerekir. Ağır kokuları yok etmenin diğer bir yolu ise ayakkabılığa bakmaktır. Kötü kokunun asıl kaynakları arasında yer alan ayakkabılar, genellikle kalabalık bir ailede yaşıyorsanız eğer bu durum daha baskın hale gelebilir. Ayakkabı kokusundan kurtulmak için ayakkabının içerisine bebek pudrası dökebilirsiniz. Ayakkabı içerisine birkaç damla çay yağı dökerek oluşan kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. Genellikle Türk kahvesi kötü kokuları yok eder ve hava alan küçük keseler içerisine Türk kahvesi koyup ayakkabıların içine koyarsanız eğer, kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.


TUVALET KOKUSU

Hijyene ve temizliğe önem vermek hepimizin vazgeçilmez öncelikleri arasındadır. Temizliğe ve hijyene önem verilmesine rağmen tuvalet kokuları oluşuyorsa eğer, mutlaka tuvaletlerde koku giderici tabletler bulundurmamız gerekir. Klozet ve lavabolara yarım bardak limon suyu ya da karbonat dökerek sonrasında ise temiz su ile durulamak, kötü kokuların giderilmesini sağlayacaktır. 

Limon ve karbonattan ziyade, lavabo ve klozet içerisine beyaz sirke dökerek kötü kokuları yok edebilirsiniz. Bir su bardağı karbonat veya bir su bardağı limon suyunu banyonuzun bir köşesinde sürekli tutmak, oluşabilecek kötü kokuları engelleyecektir.

FERAH KOKAN BİR EV ORTAMI İÇİN YAPILMASI GEREKEN BAZI İPUÇLARI

Genellikle yaz ayları içerisinde evinizi daha ferah bir hale getirmek istiyorsanız eğer, gün içerisinde evinizi sık sık havalandırmak gerekir. Genellikle sıcaklık derecesinin düştüğü akşam saatlerindeki serinlikten daha çok faydalanmalı ve evinizi hem gündüz hem de akşam saatlerinde mutlaka havalandırmak gerekir.

Güzel bir hava temizleyicisine sahip olmak, hem yaz aylarında hem de kış aylarında evinizin ferah kokmasına sebep olacaktır. Hava temizleyiciler, genellikle havada çıplak gözle görülemeyen toz ve polen parçacıklarını içine alıp temizler ve bu durum oldukça etkili yöntemler arasındadır.

Ev ortamında bitki beslemek, evinizin sadece dekorasyonu açısından değil, bitkilerin doğal bir hava temizleyicisi oldukları için ev ortamındaki oksijen seviyesini arttırmaya yardımcı olur. Hoş kokan çiçekli bitkileri tercih ederseniz eğer, evinizde oluşan güzel kokunun keyfini çıkarabilirsiniz. 

Temizlik aşamasında kullanılan kokulu temizleyiciler, genellikle evinizin hava kalitesini bozar. Bu sebeple soda, sirke ve uçucu olan hoş kokulu yağları temizlik aşamasında kullanmak, evinizin havasını değiştirir.